Skip to content

#GR2014

18 maart 2014

Het heeft niet zoveel met creatief geknutsel te maken. Of met mixed media technieken of digitale scrabook inspiratie. Het is een van die andere zaken die me na aan het hart gaan.
Het is bijna woensdag, bijna 19 maart in het jaar 2014, de dag waarop in de meeste Nederlandse gemeenten verkiezingen worden gehouden. De kiesgerechtigde Nederlander mag zijn of haar stem uitbrengen. Een groot recht dat we van groot belang achten in onze democratie. Echter, veel animo om daadwerkelijk van dat stemrecht gebruik te maken, lijkt er niet te zijn. Een opkomst die schommelt rond de 50% is wat we de laatste jaren zien bij gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl de gemeenteraad de overheid is waar je het meest mee te maken hebt.
Omdat ik het belangrijk vind dat zoveel mogelijk mensen wel gaan stemmen, zette ik vandaag 10 beweegredenen op mijn facebookprofiel. Daar was veel belangstelling voor. Ik kreeg zelfs enkele reacties van mensen die het geholpen had om alsnog een keus te maken en morgen naar het stembureau te gaan. En daarom plaats ik hier ook nog eens wat ik vandaag op facebook zette.

“Woensdag zijn er in de meeste gemeentes in Nederland gemeenteraadsverkiezingen. Nou kan ik gewoon zeggen: ga stemmen, maar dan scrollen heel veel mensen gewoon verder. Daarom ga ik je vandaag een tiental redenen geven waarom je aanstaande woensdag naar het stembureau moet gaan.

1: ben je 18 of ouder?
We leven in een democratie, omdat we het belangrijk vinden dat we in dit land de zaken samen regelen. En omdat we niet willen dat een tiran hier iedereen naar zijn pijpen laat dansen. Dus maak gebruik van je inspraakmogelijkheid en stem!

2: heb je kinderen? part 1
Vanaf 2015 gaat de jeugdzorg naar de gemeente. Daar kan iedere ouder voeg of laat mee te maken krijgen. Wil je dat jij en je kind altijd aan kunnen kloppen voor zorg, stem dan op de partij die het beste met de jeugdzorg in jouw gemeente voor heeft.

3: heb je een woning?
De gemeente gaat over diverse woonlasten, zoals OZB, afvalstoffenheffingen, rioolrechten, maar ook over nieuwbouwprojecten, het aanbod van huurwoningen, inrichten van woonwijken. Wil jij prettig blijven wonen in je stad of dorp, stem dan op de partij die jouw woonwensen goed begrijpt.

4: heb je kinderen? part 2
Hoe zit het met scholen in jouw gemeente? Heb je ruime keus in onderwijsaanbod, kan je kind naar de school die bij jouw opvoeding past, zijn school en speelplein goed onderhouden, hoeft je kind niet in een bedompt klaslokaal te zitten? Stem op de partij die het onderwijs in jouw gemeente een warm hart toedraagt.

5: ben je ondernemer?
De gemeente gaat over de plaatselijke heffingen en belastingen, over de winkeltijdenwet, over bedrijventerreinen en bereikbaarheid. Welke partij zorgt voor een gezond ondernemersklimaat in jouw gemeente?

6: ben je oudere?
Je hebt je werkzame leven achter je gelaten. Je wil genieten van kinderen en kleinkinderen, van de goede dingen des leven, nu je er de tijd voor hebt. Je woont fijn, voelt je thuis in de buurt. Biedt jouw gemeente voldoende mogelijkheden om zelfstandig te blijven wonen? Of misschien willen de kinderen voor je zorgen. Kunnen zij dan hun huis aanpassen zonder ingewikkelde vergunningen? Of je hebt juist behoefte aan wat extra ondersteuning en begeleiding. Is er voldoende plaats in aanleunwoningen of verzorgingshuizen? Stem op de partij die de behoefte van de senioren goed in de peiling heeft.

7: ben je werknemer?
Je wil makkelijk naar je werk gaan, geen uren in de file staan op drukke uit- of toegangswegen, een goede keuze kunnen maken tussen auto en OV. Je wil ook een prettige balans van werk en gezin, goede opvangmogelijkheden zijn hiervoor cruciaal. Stem op de partij die het voor jou makkelijker maakt om met plezier naar je werk te gaan.

8: maak je gebruik van zorg?
Iedereen heeft er eens of meerdere keren mee te maken: zorg. Van huishoudelijke hulp tot ziekenhuisopname. De toegang tot zorg is voor velen een belangrijk punt. Is huisartsenzorg voldoende beschikbaar? is ziekenhuiszorg in je gemeente of ben je op de regio aangewezen? Kun je thuis bevallen? Of zo lang zelfstandig blijven wonen, als je wil? Of naar een verzorgingshuis als je het zelf niet meer redt? Is er bij de gemeente voldoende kennis en flexibiliteit aanwezig om aanspraak te maken op hulpmiddelen en aangepast wonen? Allemaal zaken die de gemeente geheel of gedeeltelijk zelf regelt. Biedt jouw gemeente de zorg die je nodig hebt en werkt ze voldoende samen met omliggende gemeentes om de juiste zorg te waarborgen? Stem op de partij die de zorg biedt die je nodig hebt.

9: ben je werkzoekend?
De gemeentelijke overheid heeft de mogelijkheid om arbeidsprojecten op te zetten, om werkzoekenden te ondersteunen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Hoe is dat in jou gemeente? Is er voldoende kennis aanwezig van de plaatselijke en regionale arbeidsmarkt en doen zij hun best om arbeidsplaatsen te creëren, zelfstandig of in samenwerking met andere gemeentes? Stem op de partij die opkomt voor jouw belangen.

10: heb je een laag inkomen, moeite om rond te komen?
Jouw gemeente kan regelingen treffen om het voor de mensen met een (zeer) laag inkomen net wat makkelijker te maken om de eindjes aan elkaar te knopen. Er zijn tal van initiatieven van particulieren om hun medemens te helpen, maar wat doet de gemeente daarmee. Zorgt die voor ruimhartige ondersteuning? Bieden zij hun medewerking? Stem op de partij die oog heeft voor de minderbedeelden.

Dat zijn 10 redenen waarom je moet gaan stemmen. Maar er zijn er nog veel meer. Wil je graag recreëren in je eigen gemeente? Hoe zit het met sporten? is er een bruisend uitgaansleven? Dat laatste lijkt vreemd, maar de gemeente kan met een goed uitgaans/horeca beleid veel bijdragen aan de gezelligheid in je stad of dorp. Wat dacht je van toestemming voor terrassen, sluitingstijden voor kroeg en club, evenementen?

En ja, ik blijf ‘moet’ zeggen als het over stemmen gaat, want in een democratie is dat ook een verantwoordelijkheid naar elkaar. Je hebt nu misschien geen zorg nodig, maar je ouders of buren misschien wel. Of jijzelf in de toekomst. Nu woon je nog gezellig thuis bij je ouders, maar als je straks zelfstandig wil gaan wonen, wil je wel dat er voldoende woningaanbod is.
Daarom moet je stemmen, want een democratie maak je samen. Als slechts 50% van de stemgerechtigden over 2 dagen het rode potlood gaat hanteren, is dat (mijns inziens) geen goede afspiegeling van de samenleving. Dus kom op, verdiep je even in de partijprogramma’s. Daar heb je echt geen uren voor nodig. En breng woensdag je stem uit. Voor jezelf, voor ons allemaal.”

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Martha le kluse permalink
    27 maart 2014 20:19

    Leuk dat stukje over de doedels Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: